De 5 narrative elementer

Indsendt af admin den fre, 07/16/2021 - 12:58

I denne artikel skal vi se på 5 narrative elementer, som er nyttige, både når du skal skrive din tekst, og når du vil analysere, hvorfor en tekst virker eller ikke virker.

De 5 narrative elementer hjælpe dig med at strukturere dine tekster og de kan hjælpe dig med at opklare, hvad problemet er, når du føler, at dine tekster ikke hænger ordentligt sammen. Og du kan anvende dem til at analysere tekster af forfattere, du beundrer, for at få en bedre indsigt i hvordan de får magien til at ske.

De 5 narrative elementer:

  • Beskrivelse er at skrive til sanserne
  • Dialog er samtale mellem karaktererne i din historie
  • Tanker viser karakterernes indre verden
  • Action er handling, bevægelse og hændelser
  • Eksposition er opsummering og overlevering af information

Og inden vi dykker ned i dem, så vil jeg lige nævne, at de 5 elementer kan overlappe hinanden, så du kan snildt finde sætninger, der har eller er flere elementer på samme tid.

Nå, nok om det. Lad os komme i gang og se nærmere på de 5 narrative elementer.

Beskrivelse:

Beskrivelse er de sanseindtryk, du gerne vil have at læseren skal opleve og som får hende til at se, høre, mærke, dufte og smage din histories verden.

Typisk bliver beskrivelse anvendt løbende gennem historierne, men ofte er der mere i begyndelsen af en scene. Det er fordi læseren har behov for at blive introduceret for de nye omgivelser, at finde ud af hvilke karakterer, der er med i scenen, så de kan leve sig ind i situationen.

Med beskrivelse hjælper du din læser med at orientere sig og føle det, som din hovedperson føler. Hvor er din hovedperson? Hvordan ser stedet ud? Er det varmt, koldt, fugtigt, tørt, larmende, stille? Hvordan er stemningen?

Vejen var hullet og blank af regn. Gadelamperne kastede et gulligt lys over en enlig fodgænger på fortorvet. Den eneste lyd i natten var lyden af skohæle mod cement.

Beskrivelse anvender du til at male et billede for læserens indre blik, og det fører din læser ind i historiens verden og skaber indlevelse og fordybelse.

Dialog

Dialog er kort og godt samtaler mellem din histories karakterer. Og dialog er det, vores karakterer gør med hinanden mere end noget andet. Dialog giver deltagerne mulighed for at udveksle information mellem hinanden. Men det giver også dig som forfatter mulighed for at viderebringe vigtig information til læseren. Dialog handler ikke kun om hvad, der bliver sagt, men også hvordan det bliver sagt. Det løfter sløret for forholdet mellem deltagerne, hvad deres motiver er, om man kan stole på dem, hvordan de er som personer og alt det andet, der står mellem linierne.

"Jeg er ikke et monster", siger han roligt og sætter sig i min kontorstol. "Jeg får ikke nogen glæde ud af at skade dig." Han læner sig frem over bordet, folder hænder og stirrer mig i øjnene. "Men du bør vide, at jeg vil gøre det, der er nødvendigt. Og at jeg er en tålmodig mand."
"Jeg har ingen anelse om, hvad du snakker om", siger jeg og gør alt, hvad jeg kan for ikke at stirre hen mod min jakke, hvor kuverten, han leder efter, ligger gemt i inderlommen.

Tanker/indre monolog

Sammenligner man bøger med film, så er en af bøgernes største fordele, at læseren kan få direkte adgang til hovedpersonens tanker. På film er skuespilleren nødt til enten af sige, hvad han tænker eller forsøge at vise det gennem sin gestik og sine handlinger. Adgangen til at se, hvad personerne rent faktisk tænker, kan give en dybde og identifikation, som er svær at opnå på anden vis.

Gennem tanker og indre monolog kan du vise læseren din karakters indre univers — det som ingen kan se, det hun skjuler for omverdenen. F.eks. skjuler vi som mennesker ofte vores motiver og ærlige meninger under en maske af god adfærd.

Mia havde altid foragtet Katrine, men hun smilede og omfavnede hende alligevel som om hun var hendes bedste ven.
"Ej, hvor er det dejlig at se dig". Din løgnagtige kælling.

Action/handling/narrative/bevægelse

Action er handlinger, bevægelse og hændelser, store som små. Det er action, når du fortæller, hvad der sker*.* Action er det, som dine karakterer gør, og det der sker omkring dem. Action skaber bevægelse og dynamik i historien, driver plottet frem, og gennem deres handlinger afslører dine karakterer deres motiver. Det er begivenhederne som de udfolder sig. For eksempel:

Allan flåede i rattet, og bilen hamrede omkring hjørnet, mens dækkene hvinede.

Men det behøver ikke være dramatisk eller voldsomt. Selv de mindste bevægelser er handling.

Allan skodede sin smøg i askebægeret.

Det er selvfølgelig ikke alt, der er lige relevant, så fokuser på de actions, der har relevans for din historie ved at drive handlingen frem, sige noget om dine karakterer eller bidrage til stemningen.

Eksposition (eller opsummering)

Eksposition er opsummering og overlevering af kontekst og af baggrundsinformation.

"Siden han var barn, havde Thomas tilbragt hver sommer på sine bedsteforældres æbleplantage i Maine."

I eksemplet opsummerer vi med en enkelt sætning, at Thomas har tilbragt en del tid hos sine bedsteforældre. Hvis vi skulle vise alle hans ferier hos bedsteforældrerne, ville vi bruge en evighed på at komme videre. Men vi er blot interessede i, at læseren skal vide, at Thomas han tilbragt meget tid der, så vi kan anvende eksposition til at opsummere hans somre hos bedsteforældrene.

Så eksposition er typisk aktuelt, når læseren har behov for at vide noget, men det ikke er relevant at udfolde den information i dets fulde omfang.

F.eks. når dine karakterer flytter sig i tid og sted. Læseren har ikke behov for at følge dine karakterer, når de skal fra punkt A til punkt B, hvis de kan nøjes med at få at vide, at karakterne har flyttet sig.

De satte sig ind i den bulede Toyota Corolla, som var mere rust end bil, og kørte afsted. 20 minutter senere ankom de på gerningsstedet.

Der er et gammelt udtryk, der lyder "show, don't tell". Eksposition er i den sammen "telling", hvor de andre 4 narrative elementer er "showing". Eksposition har bestemt sin plads, men du bør være opmærksom på ikke kun at anvende eksposition, fordi fortællestilen kan komme til at lyde som et referat og hive læseren ud af sin indlevelse.

Forholdet mellem de 5 narrative former.

Forholdet mellem de 5 narrative former i din tekst afhænger dels af din stil og af den genre, du skriver i. Hvis du skriver et drama, så vil dit fokus være på personer og deres forhold, og derfor vil du have mere fokus på dialog og monolog/tanker end i en actionhistorie med biljagter og slåskampe, hvor det kan hælde mere til handling og beskrivelse. Der er ingen faste regler, så du kan kombinere og arrangere dem som du vil.

Find fem farvede overstregningstuscher frem, tag en tekst af din yndlingsforfatter (eller en kopi af teksten), gennemgå nogle sider, og marker hvordan forfatteren bruger de 5 narrative elementer. Det kan hjælpe dig med forstå, hvordan de skaber det flow, du godt kan lide.

Prøv også at analysere dine egne tekster. Hvordan er kombinationen af elementer? Prøv at ændre på det, og se, hvad effekten er.