Metafor, simile og analogi er nært beslægtede former for billedsprog, som har det til fælles, at de drager paralleller mellem to fænomener (ting, ideer, følelser, etc.) med henblik på at overføre bestemte egenskaber fra den ene til den anden.
Vi anvender metafor, simile og analogi i vores daglige sprogbrug (ofte uden at vi lægger mærke til det), og det er der mange gode grunde til. De gør sproget levende og spændende ved at skabe mentale billeder hos modtageren. De skaber stemning og liv og kulør. Og de er hjælpsomme, når du skal beskrive abstrakte fænomener, der kan være svære at indfange, såsom tanker, ideer og følelser.
Hvad er en metafor?
Metafor er billedsprog, hvor du sidestiller to ofte vidt forskellige ting. Du siger simpelthen at den ene ting er den anden.
- Hendes værelse er en svinesti.
- Du er en engel!
- Han er en åben bog.
Det skal ikke tages bogstaveligt, men skal i stedet fremhæve at den ene ting besidder visse egenskaber, som beskriver noget karakteristisk ved den anden. Man kan sige, at du låner visse egenskaber fra den ene og giver dem til den anden.
Hvis vi f.eks. siger, "hun er en løvinde", så låner vi de egenskaber, som vi tilskriver en løvinde: At hun er stærk og modig. Vi mener ikke bogstaveligt, at hun er behåret, går på alle fire, har store tænder og en hale.
Hvad er en simile?
Simile er næsten det samme som en metafor, men hvor metaforen siger, at den ene ting er den anden ting, så træder simile et skridt tilbage og siger at den ene ting er ligesom den anden ting.
Hvor metaforen siger, "hun er en løvinde", siger simile, at "hun er som en løvinde".
Konsekvensen er, at simile skaber en smule distance mellem den ene ting og den anden, så en metafor vil ofte føles som om den har mere substans og tyngde.
Når en sportskommentator siger om en fodboldspiller, at "han er en kriger!" så lyder det mere substantielt end, "han er ligesom en kriger!"
Hvorfor skal du så overhovedet anvende simile? Det er der mange grunde til. Fordi man ikke altid ønsker en stærk forbindelse mellem de to emner, og fordi metafor kan blive for dramatisk. Det kan virke bedre med simile, når man vil zoome ind på enkelte kvaliteter. Og fordi betydningen kan blive en anden, end det er hensigten.
Hvis vi f.eks. anvender simile og siger, at "hjernen er som en muskel", så er det let at forstå, at jo mere du anvender din hjerne, desto bedre bliver den, ligesom dine muskler.
Men hvis vi i stedet gør sammenligningen til en metafor og siger, at "hjernen er en muskel", så kan det ende med en misforståelse, fordi det lyder som om, vi mener, at hjernen rent faktisk består af muskelmasse.
Hvad er en analogi?
Analogi anvendes til at argumentere med eller at forklare ved brug af en sammenligning. Formålet er i højere grad at formidle et budskab end at fremkalde følelser hos læseren. Hvis vi f.eks. skal foreklare, hvad computerens forskellige dele gør, kan vi sammenligne den med en hjerne:
En computer er ligesom en hjerne: RAM er computerens korttidshukommelse, harddisken er dens langtidshukommelse, CPU'en tænker for computeren og motherboardet er centralnervesystemet, som sender signaler ud i kroppen.
En analogi er typisk en længere sammenhængende sammenligning mellem flere elementer, så en analogi vil typisk være mere omfangsrig end en metafor eller simile.
Hvad er klichéer og døde metaforer
Man taler om at en metafor (og det gælder også for de andre former for billedsprog) er død eller en kliché, når man ikke længere lægger mærke til, at den er der.
- Det er cool.
- Hun er en haj til at spille Matador.
- Hun har et hjerte af guld.
Læseren opfatter betydningen, men er så vant til at høre udtrykket, at han ikke længere tænker over billedet, og metaforen har derfor ikke den store effekt. Nogle vil mene, at det er grund til at undgå dem. Det er jeg nu ikke enig i, da de er en del af vores daglige tale og derfor tjener et formål. Men hvis du ønsker at gøre indtryk på læseren, skal du finde på noget mere opsigtsvækkende.
Hvad er en blandet metafor?
Blandede metaforer (og andet billedsprog) opstår, når vi får lavet rod i vores metaforer og får blandet to eller flere metaforer sammen.
For nyligt hørte jeg en kvinde sige "Man føler sig som en lille fisk i et stort puslespil".
Hun fik blandet talemåderne "en lille fisk i en stor sø" og "en brik i et puslespil" og skabte noget nyt og finurligt.
Vi kan let komme til at blande metaforer, som vi bruger i vores daglige tale, fordi vi netop ikke tænker over de billeder, de fremkalder, længere. Derfor kan blandede metaforer forvirre din læser. Men blandede metaforer kan også være morsomme, fordi de vender vores forventninger på hovedet, så du kan også anvende dem konstruktivt. Så vær opmærksom på, om og hvordan du bruger blandede metaforer.
Det forkerte billede
Nogle gange tolker læseren noget, som det ikke var din hensigt at formidle, og derfor er det vigtigt, at du prøver at vælge det rigtige billede. Når du skrive en metafor, så spørg dig selv:
- Er metaforen så abstrakt, at læseren ikke kan forstå den?
- Fremkalder dine ord det samme billede hos læseren som hos dig?
- Er betydningen af det billede den samme for jer begge?
Hvis du er i tvivl, kan du blot bede en ven eller skrivepartner om at læse din tekst, og høre hvordan de forstår metaforen.
- Log ind for at skrive kommentarer